Caniculă în lanț. Urmează patru săptămâni de foc. Prognoza meteo actualizată

Caniculă în lanț in România a pus stăpânire pe România încă din luna iunie, iar meteorologii avertizează că valul de căldură va fi prezent și în următoarele săptămâni.

Caniculă în lanț. Până aproape de sfârșitul lunii iulie, temperaturile vor fi neobișnuit de ridicate în cea mai mare parte a țării, în special în regiunile sud-vestice. În paralel, cantitățile de precipitații vor fi sub media normală. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarea perioadă.

Valorile termice vor fi mai mari decât cele specifice pentru acest interval. Prognoza meteo pentru finalul lunii iunie
În săptămâna 23 – 30 iunie 2025, temperaturile vor depăși valorile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu un accent mai pronunțat în regiunile din sud-vest. În același timp, cantitățile de precipitații vor fi sub media normală, indicând un deficit de ploi pe întregul teritoriu.

Intervalul 30 iunie – 7 iulie 2025

Temperaturile medii vor rămâne peste nivelul caracteristic acestei perioade, cu valori mai ridicate în special în sud-vestul țării. În prima parte a lunii iulie, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor.

Intervalul 7 – 14 iulie 2025

Vremea va continua să se mențină mai caldă decât în mod obișnuit în toate zonele țării, cu temperaturi mai ridicate în special în sud-vest. Totodată, cantitățile de ploaie vor fi reduse, iar deficitul pluviometric va persista la nivel național.

Cum va fi vremea în a doua parte a lunii iulie

În săptămâna 14 – 21 iulie 2025 temperaturile medii vor fi peste cele obișnuite pentru această perioadă în toată țara, cu un plus mai evident în zonele sud-vestice.

Cantitatea de precipitații va fi redusă în regiunile vestice și nord-vestice, în timp ce în restul teritoriului nivelul ploilor se va menține aproape de normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo pentru acest weekend

Sâmbătă, valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile climatologice specifice acestei perioade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza în zonele montane și în sudul țării, unde izolat se pot semnala averse însoțite de descărcări electrice.

Vântul va sufla cu intensificări în regiunile estice, vestice și în centrul țării. De asemenea, rafalele vor fi mai puternice pe crestele montane.

Potrivit ANM, temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 30 de grade Celsius, în timp ce minimele vor varia de la 2–3 grade în depresiunile din estul Transilvaniei. Pe litoral, mercurul nu va coborî sub 18 grade în termometre.

Duminică, vremea se menține la fel de călduroasă, însă valorile termice nu vor depăși pragul critic. Cerul va prezenta intervale cu înnorări, iar vântul va avea intensitate slabă până la moderată, cu posibile intensificări locale în zonele estice, sud-estice și în masivele montane mai înalte.

Maximele termice vor oscila între 23 și 32 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa între 8 și 20 de grade, cele mai scăzute valori fiind înregistrate în depresiunile estice ale Transilvaniei.