România se va topi, începând de luni. ANM a emis prognoza pentru perioada 16 – 23 iunie, interval în care România va fi traversată de un val de căldură persistent, cu maxime care vor atinge frecvent 35 de grade Celsius în sud și sud-vest. În paralel, vor exista episoade de instabilitate atmosferică, cu averse, descărcări electrice și grindină, în special în zonele montane și în regiunile vestice, centrale și estice.
16 – 17 iunie: vreme caldă, dar instabilă pe alocuri
România se va topi, începând de luni. Potrivit ANM, în intervalul 16 iunie, ora 9:00 – 17 iunie, ora 9:00, vremea se va încălzi semnificativ în jumătatea sud-vestică a țării, unde va deveni călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări și averse slabe, izolat, după-amiaza în zonele montane. Noaptea, ploile se vor semnala local în vestul și nord-vestul țării.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în timpul zilei în Moldova și Dobrogea, iar noaptea în regiunile vestice și nordice.
Temperaturi maxime: între 25 și 34 de grade Celsius Temperaturi minime: între 5 grade (în depresiunile din estul Carpaților) și 20 de grade pe litoral și în Dealurile de Vest
În București, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, cu perioade senine dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 30°C Minima: între 13 și 16°C
România se va topi, începând de luni.
Prognoza ANM pentru 17 – 18 iunie: caniculă în sudul țării, furtuni în vest, centru și est
În intervalul 17 iunie, ora 9:00 – 18 iunie, ora 9:00, ANM susține că vremea va deveni caniculară în Oltenia și sudul Banatului. În restul regiunilor, va fi cald, cu valori de peste 30 de grade în sud, centru și est.
În a doua parte a zilei și seara, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele montane și submontane, dar și în vest, nord-vest, centru și est, unde se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, grindină și cantități de apă semnificative pe alocuri.
Vântul va sufla slab și moderat. Cu intensificări locale în timpul zilei în Banat, Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, dar și temporar în timpul averselor.
Maxime: între 25 și 35 de grade Celsius Minime: între 10 și 21 de grade Celsius
Conform ANM, în București vremea va rămâne călduroasă, cu cer variabil. Aversele și descărcările electrice sunt posibile seara și noaptea. Maxima: între 32 și 34°C Minima: între 16 și 18°C
18 – 19 iunie: caniculă izolată în sud-vest, furtuni în zonele montane
În intervalul 18 iunie, ora 9:00 – 19 iunie, ora 9:00, vremea va fi călduroasă în sud-vestul țării, cu posibilitatea de caniculă în sudul Olteniei. Cerul va fi variabil, iar după-amiaza și seara se vor semnala averse și descărcări electrice, în special în zona montană. Izolat vor fi condiții de grindină și cantități de apă mai însemnate.
Vântul va fi slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor.
Maxime: între 26 și 34°C Minime: între 9 și 21°C
În Capitală, cerul va fi variabil. Vremea se menține călduroasă, iar vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: între 30 și 32°C Minima: între 17 și 19°C
19 – 20 iunie: extindere a caniculei, instabilitate accentuată seara
Pentru intervalul 19 iunie, ora 9:00 – 20 iunie, ora 9:00, ANM prognozează vreme caniculară în majoritatea regiunilor sudice și vestice. Oltenia va fi cea mai afectată, urmată de Banat și Muntenia. După-amiaza și noaptea, instabilitatea atmosferică va cuprinde zonele montane, nord-estul și, pe arii restrânse, centrul și sudul țării. Se vor semnala averse, descărcări electrice și grindină.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în timpul averselor și în zonele montane, estice și sud-estice.
Maxime: între 28 și 35°C Minime: între 9 și 21°C
În București, vremea se va menține caniculară. După-amiaza și seara cresc șansele pentru înnorări și averse însoțite de descărcări electrice. Maxima: între 33 și 34°C Minima: între 16 și 18°C
Prognoza ANM pentru 20 – 23 iunie: temperaturi în scădere, aproape de normalul perioadei
Începând cu 20 iunie, valorile termice vor scădea ușor în cea mai mare parte a țării, apropiindu-se de mediile climatologice normale pentru a doua decadă a lunii iunie. Instabilitatea atmosferică va rămâne prezentă, în special în zonele montane, unde se vor semnala averse și fenomene electrice. Izolat vor mai fi posibile grindină și cantități de apă mai mari.
În București, valorile termice vor scădea treptat. Cerul va fi variabil, iar după-amiaza pot apărea ploi de scurtă durată și descărcări electrice.