România va fabrica muniția pentru tancurile Abrams de 1.000.000.000$. Luăm și tancuri coreene

România își va fabrica singură muniția pentru tancul Abrams M1A2 SEPv3, dar și cea pentru obuzierele NATO. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Bogdan Ivan. România ar putea chiar exporta aceste muniții. Abrams vin anul viitor, până atunci rămânem tot la tancuri vechi.

„La Uzina de Produse Speciale Dragomirești implementăm cel mai important proiect de producție de muniție standard NATO din Europa, printr-o investiție majoră de 220 de milioane de dolari.

În parteneriat cu General Dynamics, operaționalizăm aici Centrul de Excelență pentru Muniție NATO – o platformă industrială strategică, unde vor fi fabricate muniții de 120 mm și 155 mm, dedicate tancurilor Abrams și obuzierelor K9 Thunder, deja comandate de Armata Română.

România va fabrica muniția pentru tancurile Abrams de 1.000.000.000$. Luăm și tancuri coreene
Această capacitate de producție, unică în Europa, aduce României un rol esențial în consolidarea securității regionale și a rezilienței Alianței Nord-Atlantice. Este un proiect cu transfer real de tehnologie, know-how și valoare adăugată în industria națională de apărare”, a precizat ministrul.

România a cumpărat 54 de tancuri americane Abrams M1A2 SEPv3 cu un miliard de dolari, dar departamentul de apărare al țării a determinat necesitatea unor tancuri de luptă principale la nivelul a 300 de vehicule, de acea negociază oferte cu prețuri mai mici și cu timpi mai scurți de onorare a comenzilor.

Performanțele Abrams

Mai exact la militarii români vor ajunge 54 de tancuri Abrams modernizate, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire. Mai rău este că livrările însă vor începe abia în 2026.

Arma sa principală este un tun cu țeavă lisă XM256 de 120 mm. Acesta este încărcat manual și poate lansa cinci tipuri de muniție NATO pentru a străpunge vehicule blindate, a ataca infanteria sau a doborî avioane care zboară la joasă altitudine.

În plus, este echipat cu o mitralieră de calibru 50, două mitraliere M240 de 7,62 mm, peste 40 de lovituri de 120 mm și 11 400 de cartușe de 7,62 mm.

Acesta are o autonomie de aproape 440 de kilometri și o viteză maximă de 68 km/h, propulsat de motorul său cu turbină de 1.500 de cai putere.

După cum era de așteptat, M1A2 valorifică tehnologii de ultimă oră, inclusiv sistemul său de informare intervehicule, care facilitează un „schimb automat și continuu de informații între vehicule”.

Ce avem acum

Până încep livrările de Abrams, Forțele Terestre Române se bazează pe o forță main battle tank (MBT) formată din 220 T-55AM, 103 TR-85 și 54 TR-85M1. TR-85 sunt o dezvoltare românească a tancului sovietic T-55, iar tancurile TR-85M1s sunt modernizate la standardele NATO cu un powerpack românesc bazat pe un motor diesel V8 german de 830 CP.

România

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Pe de altă parte Ministerul Apărării al României a confirmat cu ceva timp în urmă că are în vedere tancurile sud-coreene K2 de la Hyundai Rotem ca o opțiune prioritară, ce urmează să fie testate direct pe teritoriul țării, în special pentru înlocuirea T-55.

Coreea de Sud este pregătită nu doar să aprovizioneze România cu blindate K2, ci și să construiască drumuri pentru tancuri.